Jetra je jedna od glavnih laboratorija u našem organizmu, ali možemo reći i da je ,,tihi organ“- veoma dugo ne daje nikakve simptome,već kada nešto ozbiljno „pođe po zlu“.
Najvažnija uloga jetre je lučenje žuči,koja se skladišti u žučnoj kesi i učestvuje u procesu varenja hrane,tako što razgrađuje masti i deluje na iskoristljivost vitamina A,D,E i K,kao i minerala kalcijuma.
U današnjem, modernom vremenu,veoma je česta pojava ,,masne jetre“,čiji su znaci stalan umor depresija, česte glavobolje, nesanica, promene raspoloženja.
Da li svaki dan opterećujete svoju jetru unosom masne hrane, raznih lekova, alkohola i aditiva?
Neumerenost u hrani i piću „tera jetru na prekovremeni rad“, a tako umorna jetra nije efikasna u otklanjanju štetnih materija.
Za zdravlje jetre je veoma važna pravilna ishrana, pa je u svakodnevni jelovnik potrebno uvesti voće i povrće bogato kalijumom (banane, bademi, paradajz, suvo grožđe, šljive). Potrebno je popiti svaki dan dovoljnu količinu vode (1-2 litra dnevno). Najpogodnije vreme za čišćenje jetre je proleće, kada treba piti što više svežih sokova od šargarepe, cvekle, limuna, maslačka.
Neizostavan u čišćenju jetre je sremuš,divlji luk,koji ima neverovatnu moć ćišćenja jetre i apsorbovanja otrova. Zbog velikog značaja sremuša,posvetićemo mu jednu posebnu,narednu priču. Prilikom korišćenja sremuša, treba kontrolisati krvni pritisak. Osobama s povišenim pritiskom će sniziti pritisak, a oni s niskim pritiskom, trebalo bi da piju više vode.
Proleće je idealno za čišćenje i zbog dostupnosti sveže koprive. Stavljajte svežu koprivu u sva jela gde je moguće.
I na kraju surutka, pogotovo kozja, je idealna za obnovu jetre, ali o tome u sledećim nastavcima….

