Cink je mineral koji se u organizmu nalazi u količini od svega 2-3 grama,ali je veoma neophodan za njegovo funkcionisanje.
Cink učestvuje u ćelijskom disanju,sintezi genetskog materijala,rastu i razvoju kostiju,metabolizmu energije,zarastanju rana,sposobnosti jetre da ukloni iz organizma otrovne materije(npr.alkohol),utiče na imunitet i reguliše srčani ritam i krvni pritisak.
Unos cinka jača reproduktivni sistem,povoljšava pamćenje i koncentraciju,pojačava čulo ukusa, jača kožu i kosu.Deluje kod upala,pa se ne retko koristi kod bolesti prostate i reumatidnog artritisa.
Koristi se lečenje akni.
Dobro deluje na disajne organe.
20% cinka se nalazi u koži,na drugom mestu se nalaze kosti i zubi.
Cink je izuzetno bitan za zdravlje očiju. Interesantno je da lisica ima 40 puta veću koncentraciju cinka u očima,nego čovek,a znamo da lisice vide i noću.
Najbolji izvori cinka su morski plodovi ,tamna,,,posna „mesa (junetina,teletina,konjetina,teletina,…), žumance jajeta, mahunarke, semenke suncokreta, bundeve. Cink iz životinjskih proizvoda se mnogo bolje iskorištava nego iz namirnica biljnog porekla- smatra se da se svega 10%cinka iskoristi iz biljnih proizvoda.
Ukoliko ne unosimo dovoljno cinka kroz ove namirnice,moramo ga uneti suplementima,zbog prethodno navedenih razloga njegovog značaja za očuvanje ljudskog zdravlja.

